Antonio Galloni schrieb schon zum letztjährigen ersten Jahrgang: "Ca’ di Press is one of the most exciting new estates I have seen in Piedmont in some time. The tiny estate lies on a ridge in Monforte’s Perno hamlet. Elio Sandri is visible to the south, while Pira and Castiglione Falletto lie to the northwest. Bruno Pressenda is very much a Piedmont old timer. For years, he sold the grapes off the family’s property to several large bottlers. A few years ago daughters Alice and Cristina began taking an interest in the family business. From there, Ca’ di Press was born. Production is tiny. Just one cask of 4,000 bottles for the 2018 Barolo, but then double that in 2019. The wines I have tasted so far are dark, wonderfully deep and richly evocative of the mysteries hidden in these hillsides. Readers who enjoy big, classically built Barolos will want to check out Ca’ di Press before word gets out."
Aber nun zum 2019er: Ein schon in der Nase packender, betörender Wein mit einer komplexen Nase, mit kühlen beerigen Noten, Teer, Tabak und süssem Rauch. Kraftvoll, strukturiert und sehr jung in all seinen Elementen und inneren Energie. Wilde Beeren, Grenadine, Tabak, Teer, Sauerkische, Nelken strömen über den Gaumen, wohlstrukturiert durch das präsente Tannin. Ätherischer Aufschwung. Langes, intensives Finale mit Würze.
Im Vergleich zu dem 2018er, den wir damals als erste Probeflasche hatten, deutlich strenger (das gilt für alle 2019er), aber auch der noch bessere Wein. Wenn man etwas Geduld beweist.