Das Terroir von Saint Cosme liegt im Vallon de la Font des Papes an der Kreuzung zweier Verwerfungen und hat von komplexen geologischen Phänomenen profitiert. Kalkmergel aus dem Miozän und Tortonien treffen hier auf Sand aus dem Helvetium, in einem kühlen Mikroklima, das die Identität von Saint Cosme prägt.
Erdbeere, Lakritze, Trüffel, Pfeffer.
Auszeichnungen:
92-94 Wine Advocate
"A prospective blend of the 2022 Gigondas looks like one of the best ever from this estate, where proprietor Louis Barruol is continually striving to improve, particularly in the vineyards. It's impressively full-bodied without being heavy, showcasing wonderfully ripe black cherry fruit, a rich, velvety mouthfeel and a lingering finish." (Joe Czerwinski in Robert Parker's Wine Advocate)
92-94 Jeb Dunnuck
"As to the 2022 Gigondas from barrel, these are all beautiful wines. The 2022 Gigondas has terrific ripeness as well as a sexy, velvety, medium to full-bodied style. Classic Gigondas spice, cedary herbs, pepper, and red and black fruit define the aromatics, and it's concentrated and balanced." (Jeb Dunnuck in www.jeb.dunnuck.com)
Rebsorte:
Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsault
Bodenart:
Kalkiger Mergel und Sandböden.
Bewirtschaftung:
FR-BIO-01
Vinifikation:
12-monatiger Ausbau: 20% in neuen Barriques - 50% in ein- bis vierjährigen Barriques - 30% im Betontank. Unfiltriert abgefüllt.
Allergene:
Sulfite; kann Spuren von Eiweiß und Gelatine enthalten