2016 Jauzimen Rosé, Domaine La Lauzeta

2016 Jauzimen Rosé, Domaine La Lauzeta
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0,75 L
16,67 €/L

Kein lauter Rosé. Subtil und verhalten, nichts, was einen anspringt. Und dennoch einprägsam und intensiv. Neben zarter Frucht florale Anklänge. Im Abgang Garrigue. Sehr gute Länge. Spannend, man will weitertrinken. Blind käme wohl niemand auf Rosé. Selbst mit offenen Augen gar nicht so einfach. Jancis Robinson hat den Vorjahres-jauzimen, den ersten Wein von La Lauzeta überhaupt, probiert und eine schöne Notiz geschrieben, die man wunderbar auf den 16er übertragen kann: „Only just pink - this is so pale I had to examine it carefully in several different lights to establish that it is not a deep-colored white. Pure as a mountain stream. Lovely smooth fruit and a certain light smokiness (hints of Provence) but with the muscular tang of St-Chinian schist. Admirably long. Quite a find!“

Auszeichnung:
16,5 Jancis Robinson
"In Occitan poetry apparently Jauzimen means a joy realised, enjoyment marked by a delicate sensuality or a vivid pleasure (according to Tom Hills, the young man behind this project). Claude Gros consults.  45% Cinsault, 40% Grenache – 30 to 45 years old, 15% Syrah on schist. In organic conversion. Hand harvested. Very low sulphur additions. No malolactic conversion. 
Only just gris-salmon pink; Moroccan colour! This vintage smells in some slight way more of winery than vineyard but it's a very racy, refreshing wine that's absolutely bone dry and is well balanced with some schist element insisting on the finish. An agreeable saltiness about this. Very firm, assertive, extremely long finish with a suggestion of quinine. A much finer rosé than most with the schist playing a most intriguing part. 12.5%
Drink 2017-2019"
Rebsorte:
45% Cinsault, 40% Grenache, 15% Syrah | Alte Reben (30-45 Jahre)
Farbe:
Roséwein
Alkoholgehalt:
12,5%
Lagerung:
-2020
Anbaugebiet:
Winzer/Weingut:
Boden:
Schiefer
Anbau:
In biolog. Umstellung seit Gründung 2015
Vinifizierung:
Rosé aus sanfter Direktpressung. Im Stahltank ausgebaut.
Säure:
5 g/l
Restzucker:
< 0,5 g/l
Verschluss:
Kork
Empfohlene Trinktemperatur:
10 °C
Allergene:
Sulfite; kann Spuren von Eiweiß und Gelatine enthalten
Produktionsmenge:
2800 Flaschen