2015 La Lauzeta, Domaine La Lauzeta

2015 La Lauzeta, Domaine La Lauzeta
Preis inkl. 19% MwSt.
zzgl. Versandkosten
43,00
0,75 L
57,33 €/L

Beeindruckend dicht! Brombeeren, schwarze Kirschen, viel Würze. Feinstes Tannin und wunderschöner Holzeinsatz. Tolle Länge. Hut ab, Tom und Amélie!

Der Parker-Verkoster Jeb Dunnuck hat den Wein sehr früh 2014 aus dem Fass probiert und war begeistert: "Maybe the greatest St Chinian I've ever tasted."

Auszeichnungen:
94 Jeb Dunnuck
The top wine of the estate is the 2015 Saint Chinian La Lauzeta. It’s 60% Grenache and 40% Syrah, from ridiculously low yields, that saw 18-24 months in new 500- and 600-liter French oak barrels. Bottled with no finning or filtration, it sports a saturated purple color to go with awesome notes of black raspberries, scorched earth, vanilla bean, iris flower, and crushed violets. With medium to full-bodied richness, beautiful purity of fruit, fine tannin, and a building minerality that shows more on the finish, this is one seriously good Saint Chinian that’s going to keep for 8-10 years. I’d love to pour a glass of this to anyone who doubts the quality coming from the top vignerons in the Languedoc!
- Jeb Dunnuck (2/21/2018)
17 Jancis Robinson

"60% Grenache, 40% Syrah from the schistous far north of the appellation. Aged for up to 24 months in large Austrian (Stockinger, presumably) casks of 500 and 600 litres. Yield just 14 hl/ha. Claude Gros advises. 15-day fermentation and then a 15-day maceration. The label says 15% but the background notes say 14.5%. Massive purity on the nose. Massive intensity of fruit and slightly dry tannins at this stage suggest massive ambition. Great precision. Tom Hills is clearly a name to watch. Drink 2018-2026"

Rebsorte:
60% Grenache, 40% Syrah
Farbe:
Rotwein
Alkoholgehalt:
14,5%
Lagerung:
-2023+
Anbaugebiet:
Winzer/Weingut:
Boden:
Schiefer
Anbau:
In biolog. Umstellung seit Gründung 2015
Ausbau:
Rebalter 25-30 Jahre mit niedrigem Ertrag (14 hl/ha), auf Schiefer gewachsen. Zu 70% in neuen 500 und 600l-Fässern aus österr. Eiche ausgebaut. Ungeschönt und unfiltriert gefüllt.
Säure:
5 g/l
Restzucker:
< 0,5 g/l
Verschluss:
Kork
Empfohlene Trinktemperatur:
15-18 °C
Allergene:
Sulfite; kann Spuren von Eiweiß und Gelatine enthalten
Produktionsmenge:
1800 Flaschen